10-04-18

Body image

Themanummer: ‘Beautiful’ van Christina Aguilera

Everyday is so wonderful
Then suddenly
It's hard to breathe
Now and then I get insecure
From all the pain
I'm so ashamed

I am beautiful
No matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful
In every single way
Yes words can't bring me down
So don't you bring me down today

 

Al dertig jaar lang worstel ik met mijn lichaam en mijn lichaamsbeeld. Ik ben opgegroeid onder hoge druk om er mooi en slank uit te zien en dat is er zo in gestampt dat ik er anorexia en een heel laag zelfbeeld aan overgehouden heb. De anorexia is inmiddels achter de rug, maar mijn zelfbeeld is nog steeds dat van iemand die niet voldoet, die te dik is, die zich moet schamen en een schandvlek is in het straatbeeld. 

Ik ben nu veertig, en ik begin te beseffen dat ik tot nu toe vooral schaamte heb gevoeld wat mijn lichaam betreft. Stel je voor dat dat aanhoudt voor de komende veertig jaar? Dat zou toch echt vreselijk zijn! Het is echt een obsessie voor me geworden. Ik zie geen mensen meer, maar alleen maar slank en te dik. Ik maak opnieuw de Denkfout dat slank zijn, gelukkig zijn betekent. Na alles wat ik doorsparteld heb ben ik dat opnieuw beginnen te geloven. Daar moet een einde aan komen. 

Ik weet nog niet hoe ik hiermee in het reine ga komen, maar dit moet veranderen. Het is zo geen leven. Zelfs wanneer ik thuis in de zetel lig ben ik er nog mee bezig. De zomer die in aantocht is bezorgt me stress omdat je minder goed je vetrolletjes kan verbergen in dunne zomerkleding dan onder een ruime winterpull.

Mijn beste vriendin werd heel triest toen ze hoorde hoe ik mezelf en mijn lichaam bekijk. Ze vond het zo’n zonde en ze vindt dat ik mezelf niet zie zoals ik ben. Zelf is ze heel slank, maar ze heeft nog nooit gedacht dat ik dik of te zwaar was. Dat raakte me wel, omdat ik het contrast met haar soms pijnlijk vind. 

Ik heb me voorgenomen om anders met mijn lichaam om te gaan. Natuurlijk zou ik kunnen vermageren, maar onwille van de medicatie die ik nu neem lukt dat niet. Binnen enkele maanden mag ik met die medicatie stoppen en dan gaan er hopelijk een paar overtollige kilo’s af. Maar ik leef nu, en ik ben deze obsessie beu. Dus ik werk eraan en doe mijn best om mezelf milder en guller te bekijken en beoordelen. 

13:25 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelfbeeld, anorexia, lichaamsbeeld, body image, schaamte | |  Facebook | | Pin it! |

Post een commentaar