20-03-17

Toffe dag

Themanummer: 'Grapefruit moon' van Tom Waits

'Grapefruit moon, one star shining, shining down on me
Heard that tune, and now I'm pining, honey, can't you see?
'Cause every time I hear that melody, well, something breaks inside
And the grapefruit moon, one star shining, can't turn back the tide'

 

Dit weekend bespraken mijn vriend en ik onze plannen om terug nauwer samen te leven. Hij volgt loopbaanbegeleiding om zich in zijn zoektocht te laten begeleiden, en hij moest enkele vragen stellen aan collega's en vrienden. Het maakt onze plannen concreet en dat vind ik fantastisch! Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het is dan ook niet makkelijk om twintig jaar dienst achter je te laten en jezelf heruit te vinden.

Ik, van mijn kant, ben echt klaar om meer vertrouwen te geven en samen een leven op te bouwen. Ik heb me vroeger vaak afgesloten van de liefde uit angst, maar deze periode van drie jaar gescheiden leven heeft me veel geleerd over mezelf en over hoe ik in het leven sta. Ik snap nu dat ik zelf een veilige haven kan scheppen, hier in huis, met vriend, poes en hond. 

-=-=-=-

Vandaag had ik voor het eerst in lange tijd een toffe dag op mijn eentje. Ik had afgesproken om langs te gaan bij een vriendin die een boetiek heeft, en ik heb me een mooie rok aangeschaft. Laat die zomer maar komen!

Ik ben naar mijn vaste koffiestek geweest en heb rustig wat gelezen tot een kennis binnenkwam die ook HSP is en met wie ik een heel fijn contact heb. We groeien naar elkaar toe, zonder druk of elkaar bewust op te zoeken. We hebben veel gebabbeld, af en toe kwam ook haar vriend langs, en het werd een hele fijne middag.

Toen ik naar huis ging, voelde ik me raar, alsof ik overprikkeld was. Ik wist niet of ik gewoon blij was of overprikkeld. Ik zweette vreselijk, was ongemakkelijk en angstig, en uiteindelijk was ik er na een halfuurtje terug bovenop. Blijkbaar was ik gewoon happy... Helaas kan ik dat nog niet goed onderscheiden van overprikkeld. Dat is echt een lastig.

-=-=-=-

Tijdens de therapiesessie van vorige week heb ik een groot issue op tafel gelegd, namelijk het feit dat 'happy' een trigger is die mijn defensie in gang zet om er asap 'unhappy and totally miserable' van te maken. Het is groot trauma, dat al heel lang mijn leven verpest: mijn hersenen hebben sinds mijn kinderjaren een verband gelegd tussen blij en gelukkig zijn en de destructie van dat gevoel. Er stond altijd wel een man of vrouw klaar met een hamer wanneer ik naief genoeg was om te denken dat er geen vuiltje aan de lucht was. Gaandeweg heb ik een stalen defensie gebouwd om teleurstelling en schaamte te voorkomen. Helaas blijft die defensie ook nu nog actief, nu de hamer al lang in de kast ligt. Note to self: besef voor het eerst dat schaamte hier een hele grote rol speelt. 

Het zal niet makkelijk zijn om hier vanaf te geraken, maar ik geloof erin dat we dmv EMDR en gesprekstherapie een heel eind kunnen geraken. Het is ook super belangrijk, echt een CSQN om op langere termijn blijheid en vrijheid te kunnen ervaren. 

19:55 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.