18-11-16

Wat is geluk?

Themanummer: 'Club Tropicana' van Wham!

'Club Tropicana, drinks are free,
Fun and sunshine, there's enough for everyone.
All that's missing is the sea,
But don't worry, you can suntan!'

 

Gisteren had ik een totaal onverwacht gesprek met de uitbaatster van een gezellig koffiehuis waar mijn vriend en ik regelmatig langsgaan. Ik was er alleen en ze knoopte een gesprek aan over werk en stap voor stap werd het een diepgaander gesprek tot ze me vroeg of ik HSP ben. Daarna ging het over wezenlijke zaken en het verbaasde me opnieuw hoeveel makkelijker het is om met een relatieve vreemde te praten dan met vrienden. Je vreest hun oordeel immers niet en er zijn onuitgesproken grenzen aan de conversatie net omdat je relatieve vreemden bent.

Op een bepaald moment ging het over gelukkig zijn en ik vertelde haar dat ik er altijd van overtuigd ben geweest dat geluk niet voor mij weggelegd is. Toen relativeerde ze 'gelukkig zijn', waarop ik haar vertelde wat voor mij 'gelukkig zijn' zou inhouden: meer rust in mijn hoofd, minder bang zijn van mezelf en minder (geen) fysieke pijn. Dat begreep ze en ze vond het niet eens zo onrealistisch. ;)

Achteraf moest ik bekomen van het intense gesprek, en heb ik een paar uur geslapen. Ik was er doodop van. Daarna bedacht ik dat het deugd doet om eens van gedachten te wisselen en te horen hoe anderen met HSP omgaan en hoe ook zij hun jeugd vaak verkrampt beleefd hebben. Deze vrouw was minder HSP dan ik, en niet getraumatiseerd, en ze had knappe manieren gevonden om bepaalde situaties de baas te kunnen. Voor mij is het moeilijker, maar het deed me inzien dat ik ook al een pak verder sta dan een jaar geleden. 

Een aantal punten die voor mij werken:
- mensen die je leegzuigen of negatief zijn uit je leven schrappen. 
- positieve, zorgzame mensen in je leven toelaten, op je eigen tempo.
- grenzen stellen en daar bewust op oefenen. 'Nee' toevoegen aan je woordenschat.
- je bewust zijn van je HSP en vertrouwen op je intuïtie: als een plaats of een persoon of wat dan ook slecht aanvoelt: weggaan.
- niet weglopen van je HSP-zijn (al verwens ik het soms nog!)

Ik beheers deze punten zeker niet volledig en dat zal ook nooit het geval zijn, maar het zijn houvasten die ik met me meedraag en waarnaar ik probeer te leven. Handvaten als het ware, die me richting geven en een kompas zijn in deze verwarrende en overprikkelende wereld. Ik zou er nog graag twee punten aan toevoegen: mijn eigen gevoelens niet meer vrezen en een basisvertrouwen hebben in mezelf. 

 

11:07 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.