10-10-16

Omgaan met stress

Themanummer: 'Bend down the branches' van Tom Waits

"You're like a willow
Once you were gold
We're made for bending
Even beauty gets old
Climb the stairs they're not so steep
Bend down the branches"

De voorbije twee weken ging het in de therapie over omgaan met stress, zoals ik al schreef op mijn vorige blogpost. Ik wil nu graag wat dieper ingaan op iedere strategie, zoals ze in de vorige therapiesessie aan bod gekomen zijn. Dit keer hebben we d.m.v. EMDR en lichaamswerk de strategieƫn dieper verankerd zodat je bij wijze van spreken van beton gewapend beton maakt.

1. Happy place

Wanneer ik wil ontsnappen aan de realiteit, bvb het vooruitzicht van een kerstfeest (mijn idee van de hel op aarde), dan denk ik aan een 'happy place', met name mijn eigen living, mijn lekker zachte zetel, een dekentje, mijn iPad, de afstandbediening en de hond die zich bij mij vleit. Waar ik ook ben, hoe ellendig de situatie ook is, in gedachten ontsnap ik naar mijn Happy Place. (voor de liefhebbers: denk aan de toiletscene uit Dumb and Dumber)

2. Evolutie

Als ik geconfronteerd word met een moeilijk moment, zoals bvb 'nee' zeggen om mijn eigen grenzen goed te bewaken, en het lukt me om 'nee' te zeggen, dan ben ik trots omdat ik besef dat ik dat een jaar geleden nog niet kon. Toen mijn moeder bvb haar mail op me afvuurde en ik - ondanks alle angst - staande bleef, was de gedachte aan de vooruitgang die ik de voorbije twee jaar geboekt heb heel troostend, en ze hielp me om door te zetten en niet in de hertraumatisatieval te donderen.

3. Trust

Soms weet ik dat er een moeilijk moment aankomt omdat mijn lichaam me erop attent maakt. Dan zet ik me in een gemakkelijke zetel, met mijn twee voeten op de grond, en leg ik mijn handen op mijn buik. Ik probeer dan contact te maken met mijn kindje en vraag haar om me te vertrouwen. Ik visualiseer dan dat ik haar handje vasthoud en spreek dan hardop tegen haar. Op die manier voel ik me dichter bij mezelf en blijf ik verbonden met mijn gevoel, in tegenstelling tot vroeger. Toen sloot ik me volledig af en ging ik constant over mijn grenzen waardoor ik altijd overprikkeld en diep ongelukkig was.

4. Self-Respect

Admiral Freebee zingt in 'Coming of the Knight': "I can't let self-respect take second place.' Dat nummer, en dan vooral die lyric, blies me van mijn sokken op een live concert een paar jaar geleden. Sindsdien gebruik ik die lyric om mezelf aan te moedigen wanneer ik iets moeilijks moet doen, zoals bvb niet antwoorden op de mail van mijn moeder of 'nee' zeggen wanneer iemand me iets vraagt waarbij ik me echt niet goed voel. Dat kan over kleine en grote dingen gaan, maar het houdt me vaak op het rechte pad.

5. Soulmate

Al sinds ik zes ben, ben ik fan van George Michael. Op mijn warrige levenspad heeft GM me nooit verlaten. Hij is degene tot wie ik mij wend als ik me down voel, als ik in de war ben, maar ook als ik blij ben en zin heb in een happy vibe. De zeldzame interviews met GM tonen een intelligente, welbespraakte man die zich engageert voor datgene waarin hij gelooft en die gevoelig en kwetsbaar is. Ik voel me ook als mens verwant met hem en dankzij zijn prachtige, warme stem die rechtstreeks bij mij binnenkomt en zijn mooie teksten, heb ik het gevoel dat ik hem een beetje ken. Zelfs de covers die hij maakt liggen me. Hij is mijn soulmate die altijd binnen handbereik is en ik blijf teruggrijpen naar zijn muziek, come rain or shine. Hij heeft me door de donkerste periodes in mijn leven geholpen en maakt deel uit van mijn familie. 

 

Met die vijf coping mechanismen in mijn rugzak kan ik best wat uitdagingen aan, of ze nu klein of groot zijn. Het is goed om dat te beseffen en ze binnen handbereik te hebben. Vandaar dat ze elk een catchy titel hebben, zo blijven ze concreet voor mij. Ik heb ze thuis opgehangen waar ik ze kan zien, als ruggensteun. Verandering begint klein, maar zelfs voor kleine stapjes is er soms veel moed nodig. Net zoals Knor die graag Poeh zijn hand voelt ter geruststelling, heb ik mijn lijstje met levenservaring waarop ik altijd kan terugvallen. 

Pooh_besureofyou.jpg

13:01 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.