11-07-16

Heb een grens gesteld en het voelde wreed goed!

Themanummer: 'Wrong crowd' van Tom Odell

 

Een kennis van me heeft de vervelende gewoonte om te laat te komen. En dan spreken we niet over een tiental minuten maar over twintig minuten tot een uur. Meestel vond ik het niet erg om te wachten omdat ik een boek meenam of bekenden tegenkwam en daar mee aan de praat geraakte. De laatste maanden heb ik haar weinig gezien omdat ik afstand genomen heb van haar, maar ik woon in een dorp en elkaar af en toe zien voor een koffie - en eigenlijk vooral omdat mijn hond en haar hond dol op elkaar zijn - steekt me niet tegen.

Vorige vrijdag hadden we afgesproken en ze was alweer een half uur te laat. Plots was de maat vol. Ik voelde kwaadheid en verontwaardiging in me opborrelen omwille van het flagrante gebrek aan respect dat uitgaat van het verkwanselen van mijn tijd. Ik heb haar immers een keer duidelijk gezegd dat ik te laat komen een gebrek aan respect vind voor de andere; alsof haar tijd minder van tel is. Wie op tijd vertrekt komt niet te laat, zeker als de plaats van afspraak op vijf minuten wandelafstand is.

Mijn kwaadheid leidde ertoe dat ik haar een sms stuurde om te vragen of ze nog kwam en om te zeggen dat ik het beu was om te wachten. Voor mij is dat al een daad van Grote Moed. Ik gaf haar nog een kwartier en dan zou ik opstappen. Een kwartier later was ze er nog steeds niet en ik ben ook daadwerkelijk opgestapt. Ik voelde me wel opgelaten en mijn hart klopte in mijn keel, maar ik was ook trots op mezelf dat ik vanuit een gevoel vrij direct initiatief nam om een situatie op te lossen. Dat is me nog niet zo vaak overkomen; meestal onderdruk ik mijn gevoelens en doe ik wat van me verwacht wordt, en achteraf ben ik dan heel gefrustreerd en kwaad op mezelf.

Uiteindelijk kwam ik die kennis tegen op 100m van de plaats van de afspraak en hebben we samen nog een glas gedronken. Ze ging door het stof, had weeral een halfbakken uitleg voor haar gedrag en toen heb ik beslist dat ik, in die paar keer dat we nog zullen afspreken dezelfde grondregel zal toepassen: na 15' een bericht en 5' later stap ik op. Gewoon, omdat voor mij de maat vol is en er zonder respect geen band kan zijn tussen mij en een ander.

09:49 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.