19-05-16

I never was free

Themanummer: 'Free' van Prince

"Don't sleep, 'til sunrise, listen to the falling rain
Don't worry, 'bout tomorrow, don't worry 'bout your pain
Don't cry, unless you're happy, don't smile unless you're blue
Never let that lonely monster take control of you"

Op een bootleg van een concert uit 2002 in LA zegt Prince, net voor hij aan een sample van het nummer 'Free' begint: "Ain't none of us really free". Dat deed me denken aan Nick Cave die iets soortgelijks zingt in het nummer 'And no more shall we part'. 

In de filosofie is er al eindeloos nagedacht over de vrije wil en er zijn veel dimensies aan de vrije wil waar ik nu niet op wil ingaan. En nee, niemand is echt vrij, maar zijn we toch niet vrijer dan we denken? 

Max Ernst zei het al 'Tous les cages sont imaginaires'. Vrijheid is vaak beangstigend en we hebben allemaal behoefte aan grenzen, maar in feite zijn we veel vrijer dan we ons inbeelden/wensen/aankunnen. En de kostbaarste vrijheid is die in ons hoofd. De vrijheid om te denken wat we willen, te vertoeven waar we willen enz. Daarom is een sterke IC (the lonely monster) zo'n plaag; vrij zijn in je hoofd is zo heerlijk. 

Als ik kijk naar mijn grenzen en hoe ik mezelf beperk teneinde me veilig en geborgen te voelen, dan zie ik dat ik de bakens traag maar gestaag verzet. Soms worden er grote beslissingen genomen - verhuizen, een hond nemen, met mijn ouders breken - maar het zit hem in de kleine dingen. Stap voor stap, elke dag opnieuw. Daarin schuilt de echte kracht. 

"Be glad that you are free, free to change your mind
Free to go 'most anywhere, anytime
Glad that you are free, there's many a man who's not
Be glad for what you had baby, what you've got
Be glad for what you've got" Prince

20:25 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.