09-04-16

Survivor

Themanummer: 'Survivor' van Destiny's Child

"Now I let you out of my life
I'm so much better
You thought that I'd be weak without you
But I'm stronger
You thought that I'd be broke without you
But I'm richer
You thought that I'd be sad without you
I laugh harder
You thought I wouldn't grow without you
Now I'm wiser
Though that I'd be helpless without you
But I'm smarter"

Gisteren keken we naar 'Jani gaat' omdat we fan zijn van Jani zijn humor en zijn authenticiteit. Jani uit zijn comfort zone zien stappen, recht het leger in - de para's dan nog wel - wilden we niet missen!

Toen ik klein was, woonden we in de buurt van een legerkazerne en werd ik vaak geplaagd met de veronderstelling dat ze voor vrouwen ook de legerdienst zouden invoeren. Dat idee stond in de top 3 van mijn grootste angsten. Ik ben totaal onsportief, zo lenig als een massief eiken deur en ik verdraag geen autoriteit. Ik houd ook niet van groepsmentaliteit en zo'n legeroutfit leek me hopeloos on-stylish. Wist ik veel dat de gelijkheid tussen man en vrouw nog decennialang zou duren en dat ik het misschien zelfs niet meer ga meemaken.

Jani deed dat verdorie goed en hoe hij zich zo kwetsbaar durft te tonen toen hij bvb oog in oog kwam te staan met zijn hoogtevrees - me 2 - stond de doodsangst op zijn gezicht. Respect. 

Hij verwees regelmatig naar het nummer van Beyonce 'Survivor' en ik herinner me dat ik dat ook een supersterk nummer vond. Vier sexy vrouwen die zich afzetten tegen de een-vrouw-heeft-een-man-nodig-mentaliteit. Ik beluisterde het vanmorgen opnieuw en besefte dat het een goed anthem voor mij is op dit moment in mijn leven - 'you' zijn dan mijn ouders en de mensen die me klein willen houden. Vooral omdat het ook zo'n up-tempo powerful nummer is. 

-+-+-

Deze week las ik dat Amy Schumer, een Amerikaanse comédienne met een grote mond, verontwaardigd was dat ze op de cover van Glamour stond ter ere van hun plus-size editie. Amy heeft namelijk normale maten, 38/40, wat zelfs eerder aan de slanke kant is. Ze vond het schokkend dat jongeren met zo'n foute interpretatie van een normaal lichaamsbeeld geconfronteerd worden. Ze heeft natuurlijk groot gelijk, en ik kan me zelf ook dood ergeren aan de reductie van een vrouw tot haar maten en haarkleur. 

Ik geloofde vroeger echt dat ik als volwassen vrouw gelijk behandeld zou worden, en heb er nooit aan getwijfeld dat ik evenwaardig ben aan een man, hoewel verschillend. Het is een van de grootste desillusies in mijn leven dat er nog zoveel openlijk en verborgen seksisme en discriminatie bestaat en dat niemand daartegen in opstand komt. Ik kan nu legio voorbeelden geven, bvb dat seksistische grappen maken nog altijd oke is - kijk maar naar 'Ik wil u kussen' - en dat je als vrouw een zuurpruim bent wanneer je er niet om kan lachen. Niemand durft zo'n grappen maken over moslims, zwarten of zelfs homo's op tv. Maar vrouwen... ach... Zelfs wanneer je als vrouw geen kinderen wil word je scheef bekeken, alsof wij broedkippen zijn die maar een finaliteit in het leven hebben! Bah. Laat staan dat je intelligent en welbespraakt bent = bitch. En vrouwen zijn nog de ergste daders, ze zijn bikkelhard voor elkaar. Begrijpe wie begrijpen kan...

Zo had ik ooit een verhitte discussie met een 60-jarige vrouw op een terras in Antwerpen die vond dat Peter Sagan zijn billenknijp-actie toch gewoon om te lachen was en dat dat meisje niet flauw moest doen. Man, man. Haar argument was dat zij dat zelf wel plezant zou vinden. OMG. Op mijn zestigste zou ik ook blij zijn als eender wie nog in mijn billen wil knijpen - LOL! 

-+-+-

Een negenjarig Amerikaans meisje dat later reporter wil worden werd deze week ook aan de schandpaal genageld omdat ze op haar blog een primeur had uitgebracht ivm een moord die bij haar in de buurt gebeurd was. Ze brengt op haar blog verslag uit van al het nieuws in haar buurt en dit keer bleek ze een scoop te hebben. Haar werd verweten dat negenjarige meisjes met Barbies moesten spelen en zich niet bezig moesten houden met journalistiek (hokjesdenken, iemand?). Ze beet op meesterlijke wijze van zich af door te zeggen dat ze het als negenjarige aan niemand verplicht is om schattig te zitten zijn en dat iedereen een blog als de hare kan beginnen, no issue

Waw. Respect. Ik heb zo genoten van haar nuchterheid en pit en twijfel er niet aan dat ze ouders heeft die pal achter haar staan en haar steunen. Haar vader is immers ook reporter en door hem een dag te volgen werd zijn dochter gebeten door dezelfde microbe. Het geeft me hoop dat in een land als Amerika een negenjarig meisje zo'n statement doet en er ouders zijn die hun kinderen laten groeien en vleugels geven. Daar werd ik blij van. 

-+-+-

Binnen exact een week vertrekken wij voor een week naar Portugal en onze hond gaat mee. Aangezien hij maar 4 kilo weegt mag hij mee in de cabine en zijn we ten allen tijde dichtbij hem om hem eventueel gerust te stellen. op reis gaan is voor mij heel dubbel: op voorhand heb ik veel stress en de reis zelf is meestal extreem stresserend. Om dit op te vangen bereiden we ons heel goed voor, met gedetailleerde lijstjes en veel overleg. We vliegen in business dankzij de miles van mijn vriend, dus we zullen ruimte genoeg hebben en niet tussen joelende kinderen zitten. We vertrekken vanuit Zaventem - oef. Ik was echt bang dat we vanuit Luik of zo zouden moeten vertrekken, omdat dat voor ons echt heel ver is. Zaventem kennen we goed en dat is dus minder stresserend. 

Ik kijk ernaar uit om een week door te brengen met mijn twee mannen en om midden in de natuur te zijn. We hebben een huisje gehuurd in het gat van Pluto, maar wel heel dicht bij de zee. Geen zee zoals de vreselijke stranden (Lido's) in Italië, maar natuur en pure landschappen. Welke boeken zal ik meenemen? De belangrijkste vraag op een na. smileGelukkig heb ik een (vooroorlogse) Kindle, dus ik kan er duizend meenemen in het geval van twijfel ;);). 

 

13:06 Gepost door Maja DeBei | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | Pin it! |

De commentaren zijn gesloten.